فرزانه شهامت/شهرآرانیوز - بازار شکر از پارسال تا الان دستخوش نوسان تصمیمات مدیریتی بوده است. واردات شکر خام دیگر با ارز دولتی انجام نمیشود و ارز نیمایی جای آن را گرفته است. کاهش چشمگیر سهمیه شکر صنایع نیز اعتراض ۱۱۲ واحد صنعتی استان را به همراه داشته است تا آنجا که حسین خانیزاده، دبیر خانه صنعت، معدن و تجارت استان، میگوید که با این سهمیه اندک، باید به کارخانهای که ۴۰ تن تقاضای شکر دارد یک تن بدهد.
از دیگر اتفاقات این حوزه، تغییر شیوه تخصیص سهمیه استانها بود، بهطوریکه اصناف دارای سهمیه، برای تخصیص حواله خود، باید به تهران سفر میکردند و پس از معطلیهای چندروزه در نهایت به کارخانهای دوردست واقع در استانی مانند خوزستان ارجاع میشدند. قطع سهمیه شکر اصناف و صنایع استان در رمضان امسال، تازهترین تصمیم اعلام شده است که به قاعده با اثرگذاری روی قیمت تمامشده، کاهش فروش را به همراه خواهد داشت. قیمت جهانی شکر رو به کاهش است، اما با توجه به فرایند زمانبر واردات و چسبندگی قیمتها در بازار داخلی، فعلا نمیتوان روی سهم مصرفکننده از این کاهش جهانی حساب ویژهای باز کرد. موارد یادشده در حالی است که اصناف مصرف کننده شکر همچنان با تبعات کرونا و کاهش تقاضا مواجهاند.
نایبرئیس اتحادیه شیرینیسازان مشهد با بیان اینکه از پیگیری بینتیجه سهمیه شکر خسته شدیم و موضوع را رها کردیم، میگوید: اعضای اتحادیه، شکر مورد نیاز خود را از بازار آزاد با نرخ ۶۸۰۰ تومان تهیه میکنند. افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت شکر نسبت به پارسال در کنار افزایش ۲۰ درصدی قسمت نشاسته و آرد باعث شد امسال در نرخ زولبیا و بامیه شاهد رشد حدود ۲۰ درصدی باشیم.
مهدی قربانزاده با اشاره به کاهش ۵۵ درصدی فروش نوروزی شیرینی، بهار ۹۹ را آغازی سخت برای ۷۰۰ عضو رسمی این اتحادیه میخواند.
او با بیان اینکه ۲۶۰ کارگاه شیرینیپزی مشهد در نوروز امسال عملا تعطیل بودند، به سرمایهگذاری بیفرجام اعضای اتحادیه برای عید امسال اینطور اشاره میکند: تا الان شیرینیهای فراوانی در قنادیها معدوم شده اند. بازه نگهدای تولیدات حداکثر ۴ ماه است. شیرینیهایی که در اسفند تولید و در نوروز باید به قیمت ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان فروخته میشد، امروز به جای نان خشک و به قیمت ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان به دامدارها فروخته میشود. این موضوع فراگیر است و اگر کسی به داد صنف ما نرسد، فاجعه اتفاق میافتد.
او منظور خود از فاجعه را با اشتغال واحدهای صنفی گره میزند و توضیح میدهد: میزان اشتغال در هر واحد اعم از تولید و فروش شیرینی، از ۳ نفر تا ۱۸۰ نفر متفاوت است. برآورد ما متوسط میزان اشتغال در ۷۰۰ واحد صنفی را ۱۵ نفر نشان میدهد. ضمن اینکه با توجه به نوسان فروش در ایام مختلف سال، میزان بهکارگیری کارگران فصلی نیز زیاد است، کارگرانی که این روزها دستشان به هیچجا بند نیست.
قربانزاده میزان فروش در روزهای اخیر را یکچهارم مدت مشابه پارسال برآورد میکند و ادامه میدهد: خوشبختانه تا الان آماری از ورشکستگی اعضا به اتحادیه نرسیده، هرچند که با وضعیت بازار، بعید است اعضای اتحادیه بتوانند با استفاده از فرصت رمضان برای جبران زیان ماههای اخیرشان کاری بکنند. امیدواریم دولت برای وامهای کمبهرهای که وعده آن داده شده است شتاب کند. این وامها حکم کانکس یا چادر برای یک زلزله زده را دارد و دستکم میتواند تا با بهبود احتمالی بازار در ماههای آینده، حداقل برای پاس کردن چکها کمک کند.